voorbeeldvoorbeeldvoorbeeldvoorbeeldvoorbeeldvoorbeeld

Artrose

Lees hier wat een dierenfysiotherapeut voor jouw dier kan betekenen.

Voordat we antwoord geven op deze vraag, geven we eerst uitleg over de bouw van een 'gezond gewricht' en leggen we uit wat artrose is.

Een gewricht is een verbinding tussen botten. Door deze verbinding kan er met behulp van spieren een beweging gemaakt worden. Om het gewricht bij elkaar te houden, is er een kapsel rondom het gewricht gevormd. Dit kapsel zorgt ook voor de aanmaak van gewrichtssmeer. Deze vloeistof zorgt er voor dat gewrichten soepel kunnen bewegen. Daarnaast worden in het gewricht de botten bedekt met een laagje kraakbeen. Dit laagje voorkomt dat de botuiteinden tegen elkaar schuren en heeft tevens een schokdempende werking.

Wanneer een gewricht is aangetast door artrose, dan wordt het laagje kraakbeen zachter en vermindert de kwaliteit. Wanneer het kraakbeen volledig is verdwenen, dan schuren de botten over elkaar heen. Ook kunnen er aan de rand van het gewricht (de botten) knobbels en haken (osteofyten) ontstaan, wat voor een bewegingsbeperking kan zorgen. Een gewricht met artrose (Het gewricht) geeft pijnklachten en stijfheid; er kan op basis van de artrose tevens een ontsteking optreden. Het gewricht zal dan warm en gezwollen aanvoelen. (Zo’n gewricht kan ook ontstoken raken, dan zal het gewricht warm en gezwollen aanvoelen). Uw dierenarts kan door middel van een röntgenfoto de artrose vast stellen en medicatie instellen. Erfelijkheid, trauma’s en overbelasting zijn belangrijke oorzaken van artrose. Overbelasting kan ontstaan door zwaar lichamelijk werk, overgewicht, maar ook door afwijkende standen van gewrichten.

Gedoseerd en gecontroleerd bewegen is belangrijk, een beweegprogramma op maat kan veel bijdragen bij dieren met artrose. Dierenfysiotherapeuten kunnen helpen om de aangedane gewrichten soepel te houden, spieren te versterken en adviezen/oefeningen voor thuis mee te geven. Daarnaast kan een behandeling met bijvoorbeeld laser of magneetveldtherapie de pijnklachten verminderen. Kijk op de website voor een dierenfysiotherapeut bij u in de buurt.