voorbeeldvoorbeeldvoorbeeldvoorbeeldvoorbeeldvoorbeeld

Wist je dat:

Een paard na de training onder het solarium zetten opdoen vaak meer schade oplevert dan dat het iets positiefs bijdraagt?

Paarden houden hun lichaam op temperatuur door middel van thermoregulatie. Het produceert warmte om zich op te warmen en voor het afkoelen geeft hij warmte af. Dit wordt geregeld door de bloedcirculatie, ademhaling, vacht en zweten.

Een paard voelt zich het prettigst bij een temperatuur tot 15 graden, 20 graden is voor een paard al hoog.

Bij inspanning warmen de spieren op. Doordat de bloedvaten verwijden wordt er meer warmte afgegeven. Een belangrijk koelmechanisme hierbij is zweten. Door het verdampen van vocht op de huid wordt warmte onttrokken en koelt het paard af. Paarden kunnen slechter koelen dan mensen. Dit komt omdat ze relatief veel spiermassa hebben voor een relatief kleine huidoppervlak. Bij training produceren de spieren warmte die van het midden van het lichaam naar buiten moet worden getransporteerd. Op het moment dat een paard zijn warmte niet kwijt kan stijgt zijn lichaamstemperatuur.

Omdat een paard in Nederland het eerder te warm zal hebben dan dat hij het koud heeft, is het belangrijk dat hij bij hogere temperaturen wordt geholpen om zijn warmte kwijt te raken.

Na een zware inspanning of bij een warmere buitentemperatuur, is het belangrijk dat je paard goed af kan koelen. Dit kan het beste gebeuren door gewoon rustig uit te draven en uit te stappen. Als een paard terwijl hij het nog warm heeft onder het solarium wordt gezet, kan hij juist moeilijker afkoelen. Dit kan als gevolg hebben dat hij het nog warmer krijgt en de inwendige temperatuur te hoog oploopt. Bij een temperatuur boven de 42 graden ontstaat spierschade. Boven een bepaalde temperatuur kan het paard zijn eigen temperatuur niet meer regelen, wat in het ernstigste geval leidt tot oververhitting of uitdroging.

Indien je paard nog flink zweet en/of ‘stoomt’ na de training is het evengoed niet verstandig om hem al een deken op te leggen. Ook hiermee verstoor je het verkoelingsproces van het paard.

Wat wel goed is om te doen als een paard het te warm heeft is 30 sec koelen met water, dan stappen en dit proces blijven herhalen tot het paard koelen weigert.